Алекс СО Новини

Свіжі та актуальні новини від Алекс СО.

  1. Новини
  2. Як це було: тест-драйв Volkswagen Caravelle T6.1
18.09.2019
Новини від Фольксваген

Як це було: тест-драйв Volkswagen Caravelle T6.1

У нашій країні комерційна техніка Volkswagen вже давно на особливому рахунку. Подібні автомобілі у нас люблять і до кожної новинки ставляться з живим інтересом. Тому лінійку T6.1 ми намагалися випробувати одними з перших. Читайте у статті як проходив тест-драйв Caravelle...

дщжщдрт

Презентація нової лінійки Volkswagen T6.1 проходила під слоганом «Be the bus!». З англійської ця гра слів перекладається як «Будь бусом!», що добре показує наскільки скромні хлопці працюють в комерційному Volkswagen. З таким же успіхом T6.1 може бути панельним фургоном, люксовим пересувним офісом, будинком на колесах і навіть вантажівочкою на базі шасі-кабіни. Але краще всього до слогану підходить добре відома в Україні модель Caravelle з просторим багатомісним пасажирським салоном. Всім бусам бус — а значить, з нього і почнемо.

 

У великій родині

Хочеться відразу ж розвіяти головний міф, що ходить навколо назви оновленої лінійки. Користуючись доступом «до тіла» вдалося дізнатися: чи означає це, що наступне покоління фургона ми не побачимо ще років 10?

 

Як і сподівалися – зовсім ні. Індексом 6.1 німці хотіли показати, що лінійка пережила масштабну модернізацію. Як це часто роблять програмісти при випуску свіжої версії програми. Так що шукати приховані смисли і чекати «версію 6.9» все ж не варто.

 

В цілому, зовнішні зміни мають точковий характер, але досить сильно змінюють сприйняття автомобіля. Правда, вже після посадки в салон розумієш, що головні нововведення, як водиться, приховані всередині. Нам дісталася тестова «Каравела» з подовженою базою в хорошій комплектації Comfortline. Зрозуміло, не найдорожча модифікація, але вже в ній можна познайомитися з головними «фішками» рестайлінгового автомобіля.

Перша впадає в очі буквально відразу ж після посадки. Варто вставити ключ в замок запалювання, як перед водієм загоряється велика повнокольорова приладова панель. У легкових моделях VAG подібне вже не викликає колишнього «Вау-ефекту», але в лінійці T6 вона раніше не пропонувалася навіть для дорогого Multivan. Зараз же 10,25-дюймову панель приладів будуть встановлювати за замовчуванням в топові комплектації T6.1, – а за доплату «прикрутять» і в дешевші.

 

Мультимедійна система у рестайлінгової «Каравели» теж нова. У хороших версіях вона обзавелася 9,2-дюймовим тачскріном і сенсорною панеллю управління. У більш доступних автомобілях встановлюється екран з діагоналлю скромніше і двома механічними «баранчиками», розташованими по його боках. Втім, навіть така «мультимедийка» виглядає набагато краще того, що встановлювали в дорестайлінгові машини.

 

Що ж стосується зручності використання нової системи, то тут сенсації не буде. Навіть при великому бажанні причепитися до її роботи навряд чи вийде. «Голова» має досить зрозумілий і доступний інтерфейс, і найголовніше, працює без глюків і багiв. А це, як не дивно, все ще велика рідкість.

 

Фірмовий рецепт

Вже в русі, коли увагу водія перестають притягувати розставлені перед ним екрани: починаєш помічати куди більш важливі речі. Ергономіка кабіни просто приголомшлива. Все це проявляється в самих дрібницях. Наприклад, підлокітники на водійському кріслі розташовані так, щоб рука лежала на одному рівні з селектором КПП. Панель управління кліматичною установкою не перевантажена і інтуїтивно зрозуміла навіть людині, незнайомій з органами управління машин Volkswagen.

Єдиний істотний мінус – це велика кількість твердих пластмас. Зрозуміло, що у нас на тесті автомобіль, побудований з комерційного фургона, але все ж... В Caravelle і Multivan можна було б використовувати пластики м'якіше. Особливо якщо врахувати їх цінники.

 

Що ж стосується оглядовості та відчуття габаритів, то тут Caravelle обходить більшість великих сучасних кросоверів. В обох випадках ми отримуємо високу посадку, але у фургона при цьому немає товстих «завалених» стійок, за якими може легко сховатися кілька пішоходів або велосипедист. Паркуватися на такому автомобілі досить легко. Навіть якщо врахувати, що керувати доводилося довгобазної версією, а сам тест проходив на тісних вуличках Амстердама.

 

Змінюємо формат

З великою кількістю різноманітних ніш та відсіків для всякої дрібниці нова Caravelle може сміливо змагатися з сумкою рибака. На додаток до місткого бардачку, оббитому оксамитовим покриттям різноманітні ніші є у дверних картах, під сидіннями і на передній панелі. Як не дивно, знайшлося місце для нововведень і тут. Приміром, відсік на самому верху «торпедо» зробили ширшим і розділили на дві частини (там тепер ще і встановлена 12-вольта розетка). Дуже зручно, якщо вам часто доводиться подорожувати з планшетом.

 

А ось про стандартні виходи USB доведеться забути. У Volkswagen вважають, що вони відживають свій час, і в недалекому майбутньому будуть витіснені більш зручним форматом – USB Type-C. Може здатися, що німці поспішають з цим процесом, але це не так. Схожу ситуацію вже декілька років можна спостерігати на ринку смартфонів, де новий формат вже поступово добрався і до бюджетних моделей. Так що автомобільники тут сильно відстають від трендів. Всі, крім Volkswagen, як виявилося.

На другому ряду у Caravelle розваг куди менше. Кнопки і екрани там є тільки в модулі кліматичної установки, розміщеному над головами пасажирів. У нас на тесті автомобіль виявився в восьмимісному виконанні (максимальний салон розрахований на 9 місць). Головна фішка такого компонування — широкий прохід попереду, через який водій, не покидаючи салон, може пройти на другий ряд. Правда, для потрапляння на третій вже доведеться відчинити двері і відкинути бічне крісло.

 

Але навіть при цьому пересуватися по салону легко і комфортно. При всіх плюсах сучасних кросоверів, такої свободи вони, на жаль, дати не можуть. Та й восьмимісні моделі можна перерахувати на пальцях. До того ж, всі подібні паркетники страждають одним загальним недоліком – гранично малим багажником при повній посадці. У довгобазної Caravelle в цьому плані все гаразд. Автомобіль здатний перевести хокейну п'ятірку з тренером, лікарем та повним спорядженням для них. Легко!

 

Ніс за вітром

Хотілося б віддати належне німцям за вміння тримати інтригу. Їздову презентацію машини вони влаштували за кілька годин до технічного брифінгу, на якому розповідали що саме змінилося в автомобілі. Мовляв, наберіться вражень, а потім ми з вами поділимося, чому все відбувається саме так.

Довго шукати зміни мені не довелося. Практично відразу після виїзду з парковки електроніка автомобіля виявила дорожній знак з обмеженням швидкості і вивела отримані дані на приладову панель, а ще через кілька кілометрів шляху почала проявляти себе активна система утримання рядності. Причому, її робота проходить без зайвої агресії. Автомобіль дуже плавно повертається в межі своєї смуги, а електроніка не намагається вирвати кермо у водія. Деяким інженерам варто взяти у німців приклад.

Щоб встановити подібний помічник у рестайлінговий автомобіль, німцям довелося серйозно попрацювати над його технічною частиною. Першим пішов в історію гідропідсилювач керма, який замінили новим електромеханічним. Що цікаво, особливої «синтетики» в рульовому управлінні Caravelle від цього не додалося, а весь перелік інтелектуальних асистентів почав наздоганяти легкові машини, побудовані на платформі MQB.

 

 

Також серед корисних асистентів слід відзначити так званий Cross Wind Assist, що компенсує вплив бічного вітру. Складно недооцінити переваги цієї системи, особливо на автомобілях з настільки високим кузовом. До речі, ця система тепер буде встановлюватися на всіх T6.1: від самого дешевого панельного фургона до дорогого Multivan.

 

Про вже звичні речі по типу адаптивного круїз-контролю, функції стеження за мертвими зонами і системи автоматичного екстреного гальмування згадувати зайвий раз немає сенсу. Вони в новій «Каравелі» є, а їх робота не викликає ніяких нарікань. З таким солідним переліком асистентів дуже швидко забуваєш, що їдеш за кермом великого пасажирського «буса», а не в якійсь легковій машині. До того ж, відчуття сильно згладжує дволітровий турбодизель, встановлений під капотом фургона.

 

Баланс сил

Після модернізації лінійка Т6.1 остаточно втратила бензинові двигуни. Замість них там тепер встановлюється широкий асортимент дизельних моторів, - правда, з однаковим об'ємом, але різної потужності. Найслабший розвиває 90 кінських сил, найпотужніший – 199 «конячок». Ми ж вирішили не кидатися в крайності і взяли пасажирський фургон з проміжним мотором, що видає 150 кінських сил.

 

 

У числі найбільш очевидних плюсів такого типу приводу — помірна витрата палива. За час нашого тесту він не перевищував позначки 7,5 л/100 км. Правда, цього може бути відразу декілька причин. Як мінімум, нормальна якість палива і велика кількість камер контролю швидкості. Останні, як ніхто, мотивують їздити розмірено та економно.

При цьому платформа дозволяє їхати швидко, їхати з азартом. Підвіска тут трохи жорсткіше, ніж на більшості конкурентів. Як результат, автомобіль досить міцно тримається за дорогу, а будь які зісковзування з заданої траєкторії відбувається плавно і навряд чи стануть сюрпризом для водія.

 

Мотор же у свою чергу приємно дивує своєю універсальністю. На ньому можна їхати економно, і якщо є бажання швидко прискоритися для обгону попутного транспорту. Що особливо підкуповує, практично немає різниці в який саме момент ви додали газу. При першій необхідності 7-ступеневий «робот» швидко знижує передачу і мотор виходить на найбільш оптимальні обороти, видаючи солідний запас тяги.

 

Втім, не володій пасажирський фургон всіма цими перевагами, навряд чи його брали б як автомобіль супроводу для урядових кортежів. Що ж стосується сімейного сегмента, то і тут «Каравелі» доведеться конкурувати з дорожчим Multivan. Зізнаюся чесно, мене подібна конфронтація завжди дивувала. Caravelle дешевше і дозволяє економити на деяких не надто потрібних опціях. По суті, єдиний серйозний мінус полягає в тому, що трансформований салон з висувним столиком туди не поставити ні за які гроші. В іншому — відмінний варіант! Хоча у нас досі дуже люблять «Мультики».

 

 

Для більш детальної інформації про автомобіль телефоонуйте до нашого фахівця за вказаними контактами: 

Любомир
Чех

Фахівець з продажу
Телефон: +38 (032) 23-23-510 1211
Мобільний телефон: +38 (097) 90-00-334
Факс:

Підписатися на розсилку новин

За допомогою нашої розсилки новин Ви зможете регулярно отримувати інформацію про наш автосалон та численні ексклюзивні пропозиції!

Введені дані недійсні. Будь ласка, спробуйте ще раз.

Оберіть форму звернення

На жаль, виникла проблема з реєстрацією на розсилку. Будь ласка, повторіть спробу пізніше.

checkbox_default

Дякуємо!

Ви щойно зареєструвалися на отримання розсилок.

Ви одразу отримаєте електронне повідомлення з посиланням для підтвердження. Будь ласка, перейдіть по цьому посиланню, аби завершити реєстрацію.