Алекс СО Новини

Свіжі та актуальні новини від Алекс СО.

  1. Новини
  2. Концепт-кар з повністю електричним приводом: як спроектувати?
23.03.2020
Новини від СЕАТ

Концепт-кар з повністю електричним приводом: як спроектувати?

Електромобіль став сьогоденням автомобільної промисловості. Його прорив тягне за собою зміни в усьому процесі розробки і виробництва автомобіля, починаючи з його дизайну. Від яких елементів варто відмовитися? Як можна збільшити запас ходу за рахунок дизайну? Відповіді на ці запитання ми знайдемо у дизайні нового концепт‑кара CUPRA - позашляховика-купе Tavascan з повністю електричним приводом.

лшдщ

«При проектуванні моделі з електроприводом найбільшою проблемою є аеродинамічна ефективність», - пояснив Альберто Торресільяс (Alberto Torrecillas), дизайнер екстер'єру моделей CUPRA. Адже для цього кузов концепт-кара доповнюють цілком природними у такій ситуації «крилами» та виступами. «Продумані обриси кожної деталі мають на меті вдихнути в автомобіль життя. Кожен його елемент виглядає так, наче він створений вручну: виступи нагадують м'язи, що проступають з кузова і вирізняють силует позашляховика-купе CUPRA», - додав дизайнер. Такий підхід сприяє зменшенню аеродинамічного опору та забезпечує збільшення запасу ходу.

 

Зниження ваги прямо впливає на збільшення запасу ходу, і колеса тут теж відіграють критично важливу роль. Tavascan отримав колісні диски діаметром 22 дюйми, мідні елементи та кришки маточин яких вкриті вуглецевим волокном: таке рішення оптимізує потоки повітря, допомагаючи охолоджувати гальма. 

«Під час розробки електричного автомобіля велике значення має гальмування та економія енергії, тому колеса є ключовим компонентом», - наголосив дизайнер екстер'єру автомобілів CUPRA.

До визначальних елементів зовнішності нових електричних моделей можна цілком однозначно віднести передню частину, оскільки вона позбавлена традиційної для всіх моделей з двигуном внутрішнього згорання вентиляційної решітки. 

«В основі дизайну передньої частини лежить цілковито нова концепція. Тут розташувалися великі функціональні повітрозабірники. Два з них є визначальними для ширини передньої частини і відповідають за розподіл потоків повітря, а повітряна завіса спрямовує їх і виводить з‑під капота», - підкреслив Альберто.

 

Інтер'єр моделі з електроприводом теж кидає виклик дизайнерам. Батареї забирають значну частину об'єму, але при цьому салон повинен залишитися просторим і комфортним. «Ми спроектували інтер'єр з чотирма спортивними сидіннями з вуглецевого волокна, щоб максимізувати вільний простір, та поекспериментували з полегшенням таких елементів, як передня панель і дві центральні консолі», - сказав Марк Франч (Marc Franch), дизайнер інтер'єрів компанії CUPRA.

Кольори і матеріали також допомагають створити відчуття просторості. 

«Ми використали білу шкіру Nappa для оббивки сидінь та верхньої частини "плаваючої" передньої панелі, щоб посилити відчуття просторості. Завдяки фоновому підсвічуванню, яке створили ексклюзивно для цього концепт-кара, передня панель наче висить у повітрі, контрастуючи з вкритою чорним неопреном підлогою», - зазначив Фредерік Бауман (Frederik Baumann), дизайнер відділу кольорів та оздоблення.

 

Передові технології, ексклюзивні кольори і матеріали, чіткі обриси ходових вогнів; 13-дюймовий «плаваючий» центральний дисплей з можливістю зміни орієнтації; сидіння з індивідуальними інтерфейсами для під'єднання зовнішніх пристроїв та електричний самокат. Які риси дизайну CUPRA з двигуном внутрішнього згорання та електрокара CUPRA залишилися спільними? 

«Прагнення викликати почуття, збудити пристрасть; ми називаємо це "вау-ефект", і він повинен бути однаковим як у звичайного, так і в електричного автомобіля. Саме такою філософією ми керуємося під час розробки автомобілів CUPRA», - підсумував Альберто. Повністю електричний дизайн і 100 % генів CUPRA.

У перший рік існування CUPRA продажі автомобіля у 2018 році збільшилися на 40 % порівняно з минулим роком, сягнувши 14 400 одиниць. Разом із запуском нових моделей CUPRA також підтримуватиме дух автоспорту та перегонів, беручи участь у міжнародній серії перегонів TCR. Світ CUPRA живий. Він готовий підкорювати нові групи ентузіастів у 280 спеціалізованих відділеннях та магазинах по всьому світі.

Підписатися на розсилку новин

За допомогою нашої розсилки новин Ви зможете регулярно отримувати інформацію про наш автосалон та численні ексклюзивні пропозиції!

Введені дані недійсні. Будь ласка, спробуйте ще раз.

Оберіть форму звернення

На жаль, виникла проблема з реєстрацією на розсилку. Будь ласка, повторіть спробу пізніше.

checkbox_default

Дякуємо!

Ви щойно зареєструвалися на отримання розсилок.

Ви одразу отримаєте електронне повідомлення з посиланням для підтвердження. Будь ласка, перейдіть по цьому посиланню, аби завершити реєстрацію.