Алекс СО Новини

Свіжі та актуальні новини від Алекс СО.

  1. Новини
  2. Банк автомобільних талантів
23.09.2019
Новини від СЕАТ

Банк автомобільних талантів

SEAT навчає фахівців у своїй професійно-технічній школі вже понад 60 років. Від перших курсів слюсарів та операторів токарних верстатів у 50-х роках до вчених ступенів з автоматизації та промислової робототехніки в наш час.

erhtrhtr

Саме такий девіз можна прочитати над вхідними дверима до майстерні в професійно-технічній школі. Те, що починалося з курсів суто технічної спрямованості, зараз являє собою систему дуальної освіти, яка передбачає понад 5000 годин теоретичних і практичних занять на одного слухача. За 62 роки існування професійно-технічної школи SEAT тут пройшли підготовку понад 2800 слухачів. Зараз ми пригадаємо, як еволюціонувала ця школа.

Професійно-технічна школа SEAT - проект, який створили на території заводу в Зона Франка в Барселоні в 50-х роках. Ідеальним способом для роботи з професіоналами стала їх підготовка на місці. Тривалість занять, проведених відтоді, вже перевищила 15 мільйонів годин.

Першопрохідці. Перші 18 учнів випустилися зі школи в 1960 році й пішли працювати на завод, ставши першовідкривачами шляху до якісного навчання та стабільної роботи, який працює й сьогодні. Хав'єр Мендес (Xavier Méndez) вступив до школи в 1963 році. «SEAT був зі мною практично протягом усього мого життя - від учня до робітника заводу, від робітника заводу до начальника служби техобслуговування кузовного цеху заводу в Мартурелі».

Завод як навчальна аудиторія. Колишній учень і працівник SEAT Антоніо Моліна (Antonio Molina) пригадує, що в 70-х роках «...у майстерні не було жодного автомобіля, оскільки ми вивчали обслуговування засобів виробництва. Школа передбачала потреби автомобільної індустрії й навчилась адаптуватися».

У наш час завод SEAT у Мартурелі став головною навчальною аудиторією. «Багато років тому практичні роботи виконувалися тільки в майстерні школи, але сучасні учні мають доступ до заводу вже з першого року навчання. Інколи вранці я займався в класі, а в інші дні йшов у цехи заводу в Мартурелі», - говорить Альберто Мартінес (Alberto Martínez), випускник 2016 року.

Поєднання теоретичних і практичних занять стало можливим завдяки впровадженню в 2012 році системи дуального навчання, за якою слухачі отримують свідоцтва, що визнаються в Німеччині й Іспанії. Наприкінці першого навчального семестру вони можуть почати працювати на заводі, отримуючи за це платню.

У 1971 році на поріг школи SEAT ступила перша учениця. Жінки прийшли, щоб залишитися. Зараз у професійно-технічній школі навчається вдвічі більше жінок, ніж в інших подібних навчальних закладах галузі. Маріса Дамеа (Marisa Dameá) завжди хотіла займатися робототехнікою і програмуванням. Вона навчається, щоб отримати вчений ступінь з автоматизації та промислової робототехніки, і пов'язує своє майбутнє з SEAT. «Я бачу себе в Технічному центрі або на заводі з роботами».

 

Договір на горизонті

Слухачів, які успішно завершують курс навчання, SEAT наймає на роботу на умовах безстрокового трудового договору. За останні шість десятиліть у такий спосіб були відзначені 2542 випускники. «Кожен семестр у професійно-технічній школі - можливість для молоді вдосконалити свій талант завдяки навчанню з використанням найкращих інструментів, щоб гідно зустріти своє професійне майбутнє. Наявність відповідних навичок і готовність до постійного навчання стане визначальним чинником як для їхніх кар'єр, так і для самої галузі», - говорить керівник навчального відділу SEAT Лаура Карніцеро (Laura Carnicero). Насправді 11 % усього керівного складу SEAT є випускниками цієї школи.

 

Навчання майбутнього

«Компанія SEAT усвідомлює, що в майбутньому з'являться професії, які зараз ще не винайшли. Наші люди мають бути готові до них», - говорить Лаура. Для цього вони одразу починають вивчати різні мови програмування й навіть мають доступ до маленького «розумного заводу», де вивчають і застосовують на практиці найбільш футуристичні технології.

Новий семестр починається 17 вересня, 74 слухачі розпочнуть навчання за чотирма спеціалізованими напрямками підготовки для отримання вчених ступенів. «Усе змінюється та еволюціонує дуже швидко, тож ми повинні дати слухачам навички постійного навчання, оскільки те, що вони засвоять сьогодні - гарний фундамент для майбутнього, але цього замало. Вони повинні продовжувати навчатися все своє життя», - підсумовує Лаура.

 

Професійно-технічна школа в цифрах: 

- Понад 4300 слухачів з моменту відкриття;

- 62-річна історія, що веде свій відлік з 1957 року;

- 3-річні курси загальною тривалістю 5000 годин;

- Кожен десятий співробітник SEAT навчався в школі;

- 11% керівного складу SEAT - колишні слухачі;

- Інвестиції в навчання у 2018 році становили 23 мільйони євро;

 

SEAT - єдина компанія, яка проектує, розробляє, виробляє й продає автомобілі в Іспанії. Міжнародний бренд зі штаб-квартирою в Марторелі (Барселона), який входить до складу концерну Volkswagen, експортує 80% автомобілів і представлений у більш ніж 80 країнах. 2017 року прибуток SEAT після сплати податків становив 281 млн євро, а обсяги продажів в усьому світі - майже 470 000 автомобілів.

Підписатися на розсилку новин

За допомогою нашої розсилки новин Ви зможете регулярно отримувати інформацію про наш автосалон та численні ексклюзивні пропозиції!

Введені дані недійсні. Будь ласка, спробуйте ще раз.

Оберіть форму звернення

На жаль, виникла проблема з реєстрацією на розсилку. Будь ласка, повторіть спробу пізніше.

checkbox_default

Дякуємо!

Ви щойно зареєструвалися на отримання розсилок.

Ви одразу отримаєте електронне повідомлення з посиланням для підтвердження. Будь ласка, перейдіть по цьому посиланню, аби завершити реєстрацію.